SSH-yhteys on yhteysprotokolla, jolla virtuaalipalvelimelle asennettua käyttöjärjestelmää voidaan hallita. Yleensä vain unix (linux)-pohjaisia käyttöjärjestelmiä hallitaan SSH-yhteydellä. Jos käytössäsi on Windows-käyttöjärjestelmä, tämä ohje ei ole sinulle oikea.

1. SSH-client​
Tarvitset jonkin ohjelmiston, jolla otat SSH-yhteyden palvelimelle. Windowsilla luotettavin tapa on PuTTY tai Termius ja Linuxilla tai MacOS:llä ssh-komento terminaali tai Termius. Termius on maksullinen ohjelmisto, joka on kuitenkin GitHub Student Developer Packin käyttäjille ilmainen. Suosittelemme Termiusta SSH-ohjelmistoksi, jos budjettisi siihen taipuu. Ohjeessa näytämme kuitenkin maksuttoman ohjelmiston, PuTTY:n käytön.

1.1. Ladataan PuTTY​
Voit ladata PuTTYn Windowsille täältä: https://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/latest.html

Valittse uusin "Windows Installer" -kohdasta, joka on prosessorisi tyypille oikea (yleensä 64-bit).

1.2. Asenna PuTTY​
Asenna PuTTY käynnistämällä lataamasi .msi-tiedosto ja noudata sen antamia asennusohjeita. PuTTY:n ei pitäisi asentaa kolmannen osapuolen mainosohjelmistoja (adWare), mutta tarkista kohdat aina ennen, kun hyväksyt mitään.

1.3. Käynnistä PuTTY​
Kun käynnistät PuTTY:n, se näyttää tältä:

2. Tunnuksien haku​
2.1. Valitse palvelimesi

2.2. Kopioi IPv4-osoite (1) ja myöhemmin salasana (2)

2.3. Täytä tiedot PuTTY:n kenttiin:
IPv4-osoite (aiemmassa kuvassa nro 1)
Protokolla (SSH)
Portti (oletuksena 22)
(tästä eteen päin ei pakollisia, paitsi 8 ) Tallenna sessiolle haluamasi nimi
Tallenna sessio (koko kentän kaikki tiedot, mukaanlukien tyylittelyt ja muut kohdasta "Category")
Valitse sessio, jonka päälle tallennetaan tai ladataan
Lataa valittu sessio
Luo uusi yhteys käyttämällä tallennettuja asetuksia

2.4. Tallenna palvelimen "sormenjälki" tietokoneesi muistiin
PuTTY ilmoittaa, mikäli palvelimen sormenjälki muuttuu. Yleensä sormenjäljen muuttuminen tarkoittaa, että olet vaihtanut palvelimella asetuksia, joka saa tämän muuttumaan, mutta jos tiedät että et ole tehnyt muutoksia, kannattaa olla varovainen - sillä tällöin välissä saattaa olla kolmas osapuoli, joka haluaa viedä palvelimen tietoja (tietomurtohyökkäys).

2.5. Käyttäjänimi
Kirjoita "log in as"-tekstin jälkeen käyttäjänimi, jota haluat käyttää (oletuksena root)

2.6. Salasana
Kirjoita "root@ip's password:"-kohtaan palvelimen salasana. Näet oletussalasanan ohjeen 2.2 kuvan kohdasta 2.

Huomaathan, että PuTTY:ssä tekstin kopiointi ja liittäminen toimii eri tavoin, kun muualla Windowsissa. Muualla Windowsissa voit kopioida, leikata ja liittää normaalisti, mutta PuTTY:ssä:
Tekstin maalaaminen kopioi tekstin välittömästi ilman mitään muuta napin painallusta,
Tekstin liittäminen tehdään oikealla hiiren klikkauksella. Teksti liitetään välittömästi.

Kun palvelin kysyy salasanaa, syötettä ei näytetä lainkaan, eli saattaa näyttää siltä - että et kirjoita mitään, vaikka näppäimen painallukset rekisteröidään kyllä. Kun olet syöttänyt salasanan, paina enteriä.

Kun kirjautuminen onnistuu, PuTTY:ssä näyttää suurin piirtein tältä:

Nyt voit alkaa konfiguroimaan palvelintasi etänä!