Screen on helppokäyttöinen ohjelmisto Unixille, jolla voidaan hallita eri "ikkunoita". Ei kuitenkaan ihan niin sulavasti, kuin Windowsilla, mutta tekstipohjaisena kyllä.

Uuden Screenin luonti​
Voit luoda uuden screenin komennolla screen -S ikkunanNimi. Screen luodaan komennon suoritettua välittömästi, jolloin sinulle aukeaa puhdas komentorivi.

Voit vielä tarkistaa, että olet Screenissä komennolla screen -ls. Saat listan Screeneistä. Screenin kohdalla, joka on aktiivinen/käytössä lukee (Attached) ja muiden mahdollisten screenien kohdalla lukee (Deattached).

Screeniin avaaminen​
Voit avata olemassa olevan screenin komennolla screen -r. Jos screenejä on kuitenkin useampi, joudut määrittelemään komennon perään, minkä Screenin haluat avata, esim. screen -r Test

Screenistä poistuminen sulkematta sitä​
Voit poistua screenistä näppäinyhdistelmällä Ctrl+A+D

Screenin sulkeminen​
Voit sulkea screenin komennolla screen -X -S (nimi/numero) quit eli esim. screen -X -S Test quit.

Screenin avaaminen palvelimen uudelleenkäynnistyksen yhteydessä​
Screenit eivät kuitenkaan käynnisty automaattisesti, kun käynnistät palvelimen uudelleen - vaan ne sammuvat. Voit kuitenkin luoda cron jobin, joka luo automaattisesti aina tietyn Screenin, kun palvelin käynnistyy.

Tämä onnistuu, kun avaat contabin komennolla crontab -e. Ensimmäisen komennon suorituksen jälkeen palvelin kysyy, mitä editoria haluat käyttää crontabin muokkaamiseen tulevaisuudessa. Suosittelemme uusille Unixin käyttäjille editoria Nano.

Editoriin kirjoita seuraavanlainen komento:
@reboot screen -s screeninNimi komento

Korvaa screeninNimi haluamallasi nimellä (ei välilyöntejä tai erikoismerkkejä, - ja _ sallittu) sekä komento haluamallasi komennolla tai skriptin osoitteella, esim ./start.sh
@reboot screen -s Palvelin ./start.sh